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Question: May a judge serve as an elected moderator at a town
meeting or as an appointed member of a municipal board of appeals?

Discussion: Canon 4C(2) provides: “A judge shall not accept
appointment to any office that judges are prohibited to hold by Article VI,
Section 5, of the Maine Constitution, or to any other governmental
committee, commission, or position that is concerned with issues of fact
or policy on matters other than the improvement of the law, the legal
system, or the administration of justice.”

The Advisory Committee Note to this canon describes the scope of
the constitutional prohibitiont to extend to “an elective or appointive
position created by law at the national, state, or local level for which an
oath is administered or a formal commission tendered.” The experience of
members of this committee is that moderators at town meeting are
elected by residents attending the meeting (either by secret or open
ballot) and then administered an oath prior to moderating the meeting.
The formality of the selection process and the investiture of powers to
preside over the meeting falls within the scope of the Canon’s prohibition.

Further, the purpose of restricting a judge’s avocational conduct is
defeated if a judge were permitted to preside as a moderator at town
meeting. Canon 4 is designed to ensure that the judge’s extra-judicial
activities do not compromise the apparent impartiality of the judge and
the integrity of the judiciary itself. A sitting judge who is subject to an
electoral process, which could invest a judge with substantive powers and
authority, creates the appearance (if not the reality) of seeking support
from those who intend to vote. Further, it inevitably creates segregated

1Article VI, Section 5 of the Maine Constitution provides: “No
justice of the Supreme Judicial Court or any other court shall hold office
under the United States or any other state, not under this State, except as
justice of the peace or as member of the Judicial Council.”



groups of supporters and non-supporters. The judge’s relationship with
members of these groups may, from appearances, be different. This
creates the very problem that Canon 4 is designed to prevent. See, e.g.,
Advisory Opinion 97-3 (a judge may .not personally engage in fund-raising
activities).

Accordingly, we conclude that a judge may not seek the position of
moderator at town meseting or serve in that capacity.

Membership on a municipal board of appeals is equivalent to holding
an office of the stature and formality described by the constitutional
provision and by the Canon. Further, the exceptions to the general
prohibition against non-judicial public office do not apply. Canon 4C(2)
permits a judge engage in ceremonial functions in connection with
historical, educational, or cultural activities. The same provision also
permits the judge to acquire membership on more substantive committees
relating to the legal system or the administration of justice. Membership
on a municipal board of appeals, whether by election or appointment, does
not fall within either of these permissible activities.
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